2015. április 12., vasárnap

A kora tavasz virágai

A természet iránt rajongóként nem csak a madarak, halak és vadak, hanem minden utamba kerülő szépség ámulatba ejt, legyen az egy szép táj, egy erdő, rét, apró rovar, gomba, bármi ami a természet alkotókedvét , változatosságát, nagyszerűségét dicséri. Fokozottan így van ez a virágokkal, ezen tavaszi remekművekkel. Nem vagyok botanikus, nem értek hozzájuk. Vonzódásom pusztán természetimádatból fakad, szeretném egyszer látni azon látványos fajokat, mely környékünkön előfordulnak. Természetesen megfelelő alázattal és tisztelettel, vigyázva rájuk közeledem hozzájuk. 
Orchideák, liliomok, nőszirmok, sokszor szebbek, mint a parkokban díszlők. És a szépség nem a mérettel függ össze. Emlékezetes, mikor családommal a Keszthelyi-hegységben túráztunk. Április lévén meg szerettem volna találni a légybangót, melyet még sosem láttam.  Közösen kerestük a hegyi lejtőn e szép növényt, melyre szerencsésen rátaláltunk. „Ez mind az?...” kérdezte feleségem és lányom az apró virágocska láttán. (Előző nap egy albumban már bemutattam a növényt nekik.) Igen, Ő az! Az egész egy 15 centis szár, néhány 1 cm-es virággal, de a szépséget nem a mérethez igazítják. Ezek a csodák néha egész aprók, elbújnak a fű között, máskor látványosak, de szépségük miatt sokszor már ritkák. Számos faj speciális élőhely, vagy mikroklíma igénye miatt eldugott zugok, mocsarak, sziklaoldalak, vízmosások, dolomit-kopárok növénye. Óvjuk, vigyázzunk rájuk, ne gyűjtsük, és ne szedjük le őket, elégedjünk meg a látványukkal.  És vigyázzunk élőhelyükre is, mert ezek ugyanolyan sérülékenyek, mint maga a növény. 
Néhány, a tavasz első felére jellemző, számomra oly kedves kincset szeretnék most bemutatni, felhívva a figyelmet a bennünket körülvevő természet bár pusztuló, de még gazdag változatosságára, szépségére.

 A húsos som (Cornus mas) sárga virágai kora tavasszal színezik az erdőt

A Balaton-felvidék erdeinek egyik legkorábban virágzó növénye a májvirág (Hepatica nobilis)




A Bakonyban még szép állományait lehet látni a leánykökörcsinnek (Pulsatilla grandis)



Elvirágzás után is mutatós növény

A fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis) a dolomit kopárok jellegzetes márciusi növénye



Szélben

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) és a törpe nőszirom (Iris pumila) szintén ekkor díszlik


Nyugat-Magyarországon találkozhatunk a kakasmandikóval (Erythronium dens-canis)

Első kakasmandikóm fotója (a növény már elvirágzott, de ez a kép mégis kedves nekem)

Ritka kankalinjaink jégkorszaki maradványfajok, a hűvös klímát kedvelik. A cifra kankalin (Primula auricula) meredek, északi kitettségű hegyoldalak, a lisztes kankalin (Primula farinosa) hűvös lápok növénye.


Egyik legszebb tavaszi növényünk a kockás liliom (Fritillaria meleagris). Április elején nedves réteken csodálhatjuk meg.



Áprilisban gyűjthető tavaszi gombánk az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése