2015. október 13., kedd

Dámbarcogás

Október elejére a bőgés zömmel véget ért, elkezdődött viszont a dámok barcogása. A dámvad a legelegánsabb vadfajunk. Barna alapon fehéren pettyezett színezete, elegáns lapátos-csipkés agancsa vadfajként és parkok díszállataként régtől fogva népszerűvé tette. Van fekete és jóval ritkább fehér színű változata is. Míg a gím általánosan elterjedt, addig dámmal az országban szigetszerűen találkozhatunk. Ahova betelepítették és jól érzi magát, ott élőhelyéhez ragaszkodik, szaporodik, sőt kiszorítja onnan az egyéb vadfajokat. Szereti a homokos, meleg talajú területeket. Mind a Dunántúlon, mind az Alföldön erős állományai vannak (pl. Gyulaj, Lábod, illetve Guth, Gyula, Nagykőrös). Elvándorlásra nem hajlamos, sokszor a műutakon sem megy át, az egyik oldalon él, a másik oldalon nincs.
Bikája egy évesen csapos, majd kanalas, középkortól lapátos agancsot növeszt. Agancsát március-májusban veti, nyár végére növeszt újat, szaporodási időszaka az október. Ekkor a bikák korkantásszerő hangokat adva barcognak. Egymás mellett sétálva a másikat fenyegetik, néha össze is csapnak, területüket védik. A hímek egyénileg és kisebb-nagyobb csoportban egyaránt barcoghatnak. Míg a gímek bikái a tehéncsapathoz csatlakozva csapatbikaként háremüket őrzik és a teheneket követve mozognak, addig a dámbikák a tehenektől függetlenek. A barcogóhelyeken egymás közelében gödröket kaparnak, és az mellett, vagy abban fekve horkanásszerű hangokat hallatva várják a „szarvashölgyeket”. A tarvadak végigjárják a bikákat és a számukra legmegnyerőbbel párzanak. Ritkább dámállomány esetén a bika kíséri a csapatot és így barcog. Egyes bikák a váltók mentén kaparnak bizonyos távolságokban barcogóteknőket és ezeket végigjárva barcognak.
Nekem a Somogy megyei Lábodon volt alkalmam olyan dámbarcogást látni, hogy az előttem lévő erdőfoltban legalább 40-50 bika szólt. Több helyen él dámállomány Veszprém megyében is, itt is volt szerencsém megcsodálni őket. Néhány képpel szeretném a természet e nagyszerű eseményét bemutatni.

Színesedő októberi erdő fiatal dámmal

Másodéves csapos bika szaglássza a tehenek illatát

Megjelennek a különböző korosztályok




Egy szűk állású és egy a bal száron torz, nem lapátos agancsot viselő selejtbika


Barcogóteknőt kaparó és abban fekvő bikák





Tarvadcsapatot kerülegető bikák

Képek a Bakonyból


Lábodi hangulatok










Szintén Lábodon egy árokból fotózott csapat







Komoly fejdíszt viselő, az öregkor elején járó bika



Elejtett bikámmal (torz agancsú, féloldali lapátú bika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése