2016. február 1., hétfő

Január - Kis sólyom (Falco columbarius)

A múlt évben néhány faj kimaradt, igyekszem pótolni. Ezek részint ritkábbak, másrészt kevesebb képanyagom van róluk, ezért nem kaptak helyet eddig. Remélem élvezhető írások lesznek.

Ez a nagyszerű kis ragadozó a messzi észak fészkelője. Télen látogat el hozzánk, ugyan nem nagy számban, de énekesekben gazdag területeken rendszeresen megfigyelhető.
A legkisebb európai sólyom, vörösvércsénél kicsit kisebb, rövidebb farkú, zömök madár. Alkatra olyan, mint egy mini vándorsólyom. Az öreg hím háta kékesszürke, melle világos, enyhén vörhenyes, farka sávozott. A tojók és a fiatalok barnásak, vékony barkóval.
A nyílt területeket kedveli, tarlókon, réteken, legelőkön, bokrosok szélén vadászik. Az erdőket elkerüli. Lakott területeken ritkán mutatkozik, általában csak átrepül. Néhányszor láttam nálunk a faluban vadászva végigsuhanni. Röpte gyors, szárnycsapásai erőteljesek. Nem zuhanva, hanem gyors repüléssel, fordulatos üldözéssel fogja el madarakból álló zsákmányát. Jópár vadászatát megfigyelhettem. Volt, hogy fenyőpintyet üldözött egy magányos fa körül több kört repülve. Legemlékezetesebb élményem az volt, mikor pár éve Devecser mellett autóból távcsöveztem a nyílt területet, majd hirtelen az autón egy csattanás, és a kis sólyom a kocsi előtt gyűrte le a kenderikét, melyet alacsony siklással egy közeli szántásra vitt elfogyasztani. Az üldözött zsákmány valószínű a kocsinál próbált menedéket találni, de a sólyom még a járműnek is nekirepült, hogy elkapja.
Legtöbbször valami fán, bokron, sokszor göröngyön ülve látjuk, vagy átviharzik a terület felett. Ahol sok a magevő, ott ezek megfigyelése, fotózása közben nem csak karvaly, hanem kis sólyom is rendszeresen szem elé kerül. Általában egyesével látható. Októbertől számíthatunk rá, bár nekem legkorábbi megfigyelésem egy augusztus végi adat (vörösvércsékkel kergetőzve láttam). Az utolsókat március végéig szoktuk megfigyelni.
Kívánom, hogy sok madárbarátnak legyen élmény vadászatát látni.


A "kocsinak repült" példány





A fiatalok és a tojók barna színűek





Kilátóponton posztoló hím


Gyors repüléssel üldözi zsákmányát


A magevők látogatta napraforgótarlók a ragadozók megfigyelésére is jók





Nyílt területek bokrain, magányos fáin láthatjuk legtöbbször




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése