2016. március 29., kedd

Tavaszi pillanatok

Csak néhány tavaszi képet szeretnék feltenni, nem összefüggő írással jelentkezni. Az elmúlt időszakban főleg növényekről sikerült pár képet készítenem. Az eltervezett témák közül a nászruhás mocsári béka megint kimaradt (több mint 30 éve szeretnék vele találkozni), de nagyon szép helyekre sikerült eljutni. Hóvirágmezők, tavaszi tőzikék, halvány sáfrány, fekete kökörcsin, kockásliliom jut hirtelen eszembe.  Szent-György-hegyi  túra, Magas-Bakony, a környékbeli tavak meglátogatása, sziklafalak, kőbányák átnézése, fészkek visszaellenőrzése, néhány erdei kirándulás, agancskeresés, fotózás, medvehagyma szedés fért bele a hónapba. A madarak szempontjából néhány Marcal-völgyi kirándulás jelentett élményt, főleg a récék miatt. A napok már hosszabbak, az idő melegszik, a legjobban várt hónap, az április most jön, remélem, nem okoz majd csalódást.


Kora tavaszi hangulat

A Magas-Bakony ritkaságai: a februárban virágzó farkasboroszlán, a babérboroszlán és tavaszi tőzikék mezője egy bükkösben



A Bakonyalján a halvány sárfány az idén különösen nagy tömegben nyílott.


A Marcal-Medence képeit egy nagypiriti faluképpel nyitom. A csörgőrécék tömegei jellemezték a február végét, majd szép számmal megérkeztek a nyílfarkúak is.










Egy különleges színezetű fácánkakas, ezüstös háttal és szárnnyal, feltűnő fehér szemöldökkel

Erdei hangulatkép

Míg a szarvasbikák most hullatták agancsukat, addig az őzbakok már javában növesztik azt.


Nyúlfi a vacokban. Március eleji kép. Még sohasem találtam kisnyulat, most is véletlenül, a lábam mellett megszólaló hang alapján vettem észre őket. Társa odébbmászott, ő meglapult. Természetesen nem nyúltam hozzájuk (nehogy emberszaguk legyen), és pár kép után gyorsan elhagytam a helyszínt.

Békák petecsomója. A nász fotózásáról most is lecsúsztam.

Március közepi alföldi rokonlátogatás melléktermékei. Darvak a tarlón. Gledícián épülő pusztai ölyv fészek a Kiskunságban.


Több száz éves kidőlt tölgymatuzsálem

Cincérlárvák rágta öreg tölgy

Medvehagyma

A dolomitkopárok tavaszi éke a fekete kökörcsin


Kockásliliomok

Devecserben a csókák és a varjak jelentik a madárlátványosságot. A mintegy harminc pár csóka és hatszáz pár vetési varjú költéshez készülődik.




Tavaszi madárdallal telik meg a környék. Búbos, mezei és erdei pacsirták, sordély, házi rozsdafarkú, vörösbegyek, rigók, seregély, poszáták dalolnak. A képeken búbos pacsirta, sordély és mezei poszáta.



Néhány tavaszi hangulatkép a következő hetekhez



Ezt az igen korai darázsölyvet Hosztót falu egyik házánál sikerült megfigyelnem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése