2016. június 2., csütörtök

Június – Fekete gólya (Ciconia nigra)

Újra egy kivétel a ragadozó madarak között. Mivel kutatásával és védelmével majd mindenhol a „ragadozósok” foglalkoznak ezért kapott helyet nálam is. Óvatos életmódja, rejtett fészkelési szokásai, téli ragadozófészek keresésekkor előkerülő fészkei, a költőhely védelmét szolgáló hasonló intézkedések magyarázzák helyét a sorban.
Bakonyi és bakonyalji állománya minimum 20-25 pár lehet, bár rejtett életmódja miatt ezt nehéz pontosan becsülni. Sok helyen régóta tudjuk, hogy jelen van, de fészket viszonylag keveset ismerünk. Öreg, háborítatlan erdőkhöz kötődik. Fészke gyakran megsérül, leszakad, vagy az erdőállomány esik véghasználat áldozatául. Egyes helyeken sajnos még mindig csak a ragadozó és feketególya fészkes fák tűnnek el az erdőből. Furcsa, hogy egyes nagy erdőgazdálkodóknál szinte egyetlen fészkes fa sincsen, míg máshol lehet gallyfészkeket látni a fákon…
Fehér gólyánál kicsit kisebb, fekete tónusú, zöldes-bronzos csillogású szárnyú és nyakú, fehér hasú, vörös lábú és csőrű nagyon szép madár. A fiatalok csőre még barnás, tollazatuk sem csillogó. Fiókáinak csőre sárga.
Február végétől érkezik vissza a Közel-Keleten, Észak- és Kelet-Afrikában lévő telelő területéről, ősszel főleg szeptemberben vonul el, de egyes példányokat novemberig láthatunk. Érkezéskor a hímek jönnek először, akik rögtön hozzálátnak a fészkek tatarozásához. Fészke tipikus esetben öreg hagyásfa (ún. böhönc) oldalágának tetejére épül, de letört fára, törzs mellé, vagy egerészölyv-szerűen hármas ágvillába is rakhat fészket. A fiatal fészek néha nem túl nagy, de az évek óta használt igen tekintélyes méretet érhet el. Költéskor a fészek közelében rendkívül rejtve mozog, azt óvatosan közelíti meg. A kotló madár lelapul a fészekben, sokszor csak az ágak között a szeme látszik. Fiókás korban főleg hajnalban és késő délután etet, a táplálékot a fészek közepébe a fiókák közé öklendezi, akik a fészek aljáról szedegetik azt fel. Általában júliusra válnak röpképessé a fiatalok, ekkor a fészek közeli nyiladékokon találkozhatunk velük. Ezután a család kóborol, alkalmas helyeken (pl. Gemenc holtágai) akár száz madár összeverődhet augusztusra. Szeptemberi vonulásakor az Alföld folyói mentén mutatkozhatnak kisebb-nagyobb csapatai, de többször látható, hogy családosan (a két öreg és a fiatalok) vonul. Színes gyűrűs jelölések és műholdas nyomkövetők, bekamerázott fészkek adatai alapján egyre több ismeretünk van e madár rejtett életéről, szokásairól, mely még mindig sok meglepetést tartogat.


Tavaszi kép a falunk széli tó gátján álló madárról

Néha több madár (több pár) is feltűnik

Tipikus élőhelye az öreg erdő. Különösen szereti, ha ligetes, a fák ritkábban állnak, mert könnyebben repül közöttük.



Néhány röpkép













Termetes halat zsákmányolt madár

Jellegzetes fekete gólya fészek. Egy régebbi, több éves építmény már komoly méretű, akár méternél magasabb lehet.

Családi idill. Kéthetenkénti ellenőrzésnél készült képek.




Egy másik, hármas ágvillában épült fészek és a növekvő fiókák








Már kirepült fiatalok a fészek környéki fákon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése