2016. július 31., vasárnap

Kiskunság No. 3.

Idei harmadik kiskunsági kiruccanásomra július elején került sor. Egy napra sikerült időt szakítanom, a tervben egy hajnali szalakóta fotózás, utána kék vércse telep felmérés Lacival, majd esetleg egy búbos banka fészekládánál újabb fényképezés volt. Peti barátomék előző nap voltak kint, jó fényekkel szép képeket sikerült csinálni. Hogy időben ott legyek éjjel kettőkor kelés, fél háromkor indulás, így hajnali 5-re a területen voltam. Gyors lessátor állítás, majd feszült várakozás. A szalakóták ugyan periódikusan, hullámokban etettek, de a beülőfát nem használták. Helyettük vadgerlék szórakoztattak. Pár kockát azért sikerült csinálni. Fél kilenc tájt megjött Laci barátom, akivel vércsetelepeket ellenőriztünk. A hőség egyre kibírhatatlanabb volt. Délutánra a búbos banka maradt, de kétórás várakozás után a hőség, a bögölyök és a fáradtság győztek, én nem vártam meg a délutáni etetési időszakot és feladtam. Búcsúzóul még belestem az odúba és csináltam egy fényképet is. Otthon láttam milyen szerencsém volt, ugyanis a fiókák tüzelőállást felvéve, kloákájukkal a bejáratot célozva láthatók, szerencsére sem a szemem, sem a fényképezőgépet nem "tisztelték meg". Fárasztó, meleg nap volt, de ismét nagyszerű élményeket adott a terület és élővilága.

Egyik legszebb madarunk, a szalakóta (Coracias garrulus) fotózására készültem

A lágy hajnali fényekben a vadgerlék (Streptopelia turdus) álltak modellt

Egy fiatal vadgerle a beülőfán

Az fiókák már nagyok, a szülők sűrűn hordták az eleséget. Egy esetben ásóbékával, a többinél nagy méretű fekete bogarakkal etettek.



Távozáskor gyors kép a szűk odúban szorongó öt fiókáról

Útban a vércsetelepek felé. A pusztán a forróságtól vibrált a levegő. Ugartyúk (Burhinus oedicmenus) és póling a távolban.

A ládákat rejtő fasor

Laci gyakorlott mászó, így csak egy apró létrát vittünk. Sok költőláda erről is elérhető volt.


Néhány vércsepár gallyfészekben is költ a telepen

Az egyik ládában vörös, a másikban kék vércse költ

Kék vércse (Falco vespertinus) fiókák a kicsit már koszos kvártélyban

Egy szemrevaló pocakos kék vércse fióka. "Pocak" készségesen állt modellt, csőréből kétoldalt az utolsó elfogyasztott pocok szőre lógott ki.



A közelbe jött felnőttekről is csináltam pár kockát. Az egyik tojó színes gyűrűvel jelölt volt.







Szalakótás ládát itt is ellenőriztünk

A területen több pár kis őrgébics (Lanius minor) is költött, a kirepült fiókák és szüleik a fasorban előttünk repülve végigkísértek minket

Érdekességet jelentettek az örvös galambok (Columba palumbus). A vércséktől karnyújtásnyira tojásos és fiókás fészkek is voltak. Az egyik fán egy méteren belül költött három faj, egy-egy ládában vörös és kékvércse, valamint mellettük örvös galamb.


A záró pillanat. A búbos banka fiókák rendkívül bűzös ürüléküknek a támadóra spriccelésével védekeznek (ezért hívják őket több helyen nem búbos, hanem bűzös bankának). Itt éppen rám céloznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése